Ondernemerschap biedt mogelijkheden voor de toekomst

27 november 2020

img_BRI_Interview

Bastien Rifflart begon als stagiair bij iBanFirst. Vandaag geeft hij leiding aan een sales team van 10 personen die zich richten op de acquisitie van nieuwe klanten. Bastien deelt zijn motieven om bij een start-up aan de slag te gaan en vertelt hoe zijn carrière is verlopen.

Zo vertelt hij: “Ondanks dat ik niet helemaal overtuigd was van mijn capaciteiten om een sales rol te vervullen, had ik commercieel inzicht en sociale vaardigheden. Daarnaast kom ik uit een ondernemersfamilie, dus de basis lag er. Ik moest alleen de sprong wagen. Dat heb ik dus gedaan en ik heb er zeker geen spijt van!”


Stages: een manier om vaardigheden te ontwikkelen

Tijdens mijn studie aan de INSEEC Business School heb ik verschillende stages gelopen waardoor ik mijzelf ontwikkelde en ontdekte waar ik goed in was. Door mijn eerste stage in een schoenenwinkel leerde ik verkoopgesprekken voeren en overwon ik mijn verlegenheid. Vervolgens kwam ik via mijn stage bij de Jensen Group in aanraking met de financiële sector. Dit was ontzettend leerzaam en ik ontdekte dat deze sector veel mogelijkheden biedt voor mensen met een achtergrond zoals de mijne. Tijdens mijn zoektocht naar een afstudeerstage ontmoette ik William Gerlach, Salesmanager van de start-up FX4Biz – nu iBanFirst - , die op zoek was naar een commercieel medewerker.

FX4Bix ontwikkelde een echte “start-up”-mentaliteit, met een management dat bereid is om naar anderen te luisteren, met veel autonomie bij de besluitvorming en met een goede werksfeer. In plaats van door te studeren voor een tweejarige Master bij de EM Lyon, heb ik ervoor gekozen om na mijn stage bij het bedrijf te blijven werken. Ze boden mij een baan aan zodat ik meer ervaring kon opdoen.

Een jaar later in 2016 nam Pierre-Antoine Dusoulier zijn positie als CEO, startte we een eerste kapitaalronde en ging het bedrijf verder als iBanFirst. Gedurende een heel jaar heb ik al mijn energie gestoken in het vinden van klanten om de doelstellingen en ambities van iBanFirst te vervullen. De resultaten volgden en het bedrijf groeide aanzienlijk. In de zomer van 2017 ben ik valutahandelaar geworden waardoor ik meer verantwoordelijkheid kreeg en mijn taken werden uitgebreid. Ik hield mij bezig met gevoelige transacties die belangrijk waren voor het bedrijf en met het werven en trainen van sales collega’s. In 2018 ben ik uiteindelijk Sales Manager geworden en gaf ik in eerste instantie leiding aan een team van 5 mensen die zich volledig richtten op klantacquisitie.

De start-up, de keuze van een andere levensstijl

Deze keuze is in het begin niet makkelijk. Als je ervoor kiest om deel uit te maken van een sterk groeiend bedrijf, kies je er ook voor om af te zien van prestigieuze referenties op je CV (een grote bank, een bekend advocatenkantoor, enz.). Als ik terug kijk was deze keuze het risico zeker waard, want ik heb snel een vast contract gekregen bij een veelbelovende start-up.

Bij een start-up staat niets echt vast. Je werkzaamheden zijn niet beperkt tot je functieomschrijving, maar wat maakt dat eigenlijk uit als je gesteund wordt door het management en je goede groeivooruitzichten hebt? Het contact met het management is eenvoudiger en directer. Je wordt aangemoedigd om je mening te geven en ideeën te uiten en om nieuwe projecten te starten.

Ik wist weinig van de financiële wereld,met name van wisselkoersrisico’s, en ben heel goed begeleid. Aan on-boarding wordt bijzonder veel aandacht besteed bij iBanFirst. De recruiters hebben een langetermijnvisie, en stellen dan ook middelen beschikbaar aan de medewerkers om succesvol te zijn. Soms kost het wat tijd zoals een training, praktijkervaring opdoen, enz. maar de beoogde resultaten worden behaald. De grootste uitdagingen zijn vaak een bron van motivatie.

Met oog op de toekomst

Mijn ambities zijn veranderd sinds ik manager geworden ben. Ik ben minder operationeel actief en voel me goed bij de rol die ik nu heb. Op lange termijn wil ik graag leiding geven aan een groter team en als het mogelijk is, naar het buitenland. Het oprichten van een dochterbedrijf in het buitenland is een uitdaging die ik graag aan zou willen gaan. Intrapreneurship biedt mogelijkheden voor de toekomst.

Ik ben blij om vandaag deel uit te maken van een innovatief ecosysteem dat gesteund wordt door incubators zoals The Family of Kima Ventures. Zo hebben we bijvoorbeeld veel contact met andere start-ups uit allerlei sectoren tijdens evenementen of beurzen. Het horen van hun ervaringen is elke keer anders en echt verrijkend, daarnaast stelt het mij in staat om buiten mijn referentiekader te treden. Deze uitwisselingen zijn van onschatbare waarde en ik weet dat ik het geluk heb bij een start-up te werken die ook veel aandacht besteed aan wat er in de buitenwereld speelt. De wereld van vandaag is open en gezien de complexiteit van de projecten zijn open innovatie en samenwerken van essentieel belang voor succes.

Door Bastien Rifflart, 26 jaar

 

Over iBanFirst:

iBanFirst is een wereldwijde financiële dienstverlener die een gespecialiseerd online platform voor transacties in verschillende valuta biedt aan internationaal opererend mkb. Als alternatief voor het traditionele bankaanbod biedt zij een betalingservaring en een aanbod van financiële diensten dat aansluit op de behoefte van MKB-bedrijven. Dankzij iBanFirst kunnen financiële afdelingen van deze bedrijven betalingen verrichten en ontvangen in elke denkbare munteenheid en wisselkoersrisico's afdekken.

iBanFirst werd in 2013 in Parijs, vlakbij de Champs-Élysées, opgericht door oud-bankmanagers en ondernemers. iBanFirst is een Frans bedrijf met haar hoofdkantoor in België en is actief in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Zij heeft toestemming om in de hele Europese Unie transacties te verrichten en ondersteunt ruim 4.000 klanten in alle delen van Europa. iBanFirst is aangesloten bij het SWIFT-netwerk en SEPA-gehomologeerd en heeft AISP- en PISP-accreditaties als onderdeel van de PSD2-regelgeving. iBanFirst heeft 46 miljoen euro opgehaald bij Xavier Niel en bij Europese durfinvesteerders als Serena, Breega Capital, Elaia en Bpifrance Large Venture.


In 2019 hebben onze klanten gezamenlijk meer dan 50 miljoen euro bespaard op hun internationale betalingen. Benieuwd hoeveel uw bedrijf kan besparen op bankkosten? Bereken het zelf met onze besparingscalculator:

Bereken uw besparing

 

    Thema’s

    Bekijk alles