Ingreep Britse banken maakt Nederlanse export miljoenen duurder

9 november 2020

img_featured_brexi_3

Bedrijven die met Britten handelen wachten fors meer kosten. Banken stoten vanwege Brexit rekeningen van Nederlandseondernemers zonder Britse vestiging af, waarmee die voorheen handig in ponden afrekenden. En bedrijven blijken niet de enigegedupeerden.


„Nederlandse bedrijven krijgen een extra rekening van €100 tot €200 miljoen per jaar nu Brexit doorzet”, zegt landenmanager Jeroen Hoevers van valutahandelaar iBanFirst.

Een op vier exporteurs richting het Verenigd Koninkrijk (VK) hield een ’pondenrekening’ aan. Daarmee mochten ze binnen de EU alles in ponden afrekenen en dat scheelde dankzij interne afspraken de kosten voor het omwisselen van valuta. Een aantal Britse banken heft die nu richting de Brexit-datum op voor klanten uit de EU die geen Brits filiaal hebben. Hollandse bankklanten moeten daardoor euro’s duurder laten omwisselen in ponden.

Volgens iBanFirst is dat bij de gangbare wisselkoersen rond 2% aan kosten per transactie. „Wat je er bij het wegvallen van inkomsten door de iBanFirst coronacrisis niet bij wilt hebben.”

Vooral mkb
Grote Nederlandse bedrijven die met internationale banken werken zullen van de actie van Britse banken weinig merken, denkt Hoevers van iBanFirst, dat ondernemers in de agrarische sector, fruit, bloemen en medische sector bedient.

Hoevers: „De problemen zitten vooral bij het mkb, dat met banken werkt die rekeningen opheffen omdat ze geen filiaal in Nederland of Europa hebben.” En op de ’kleintjes’ die willen overstappen, zoals een Nederlandse bloemist, zitten grote banken niet altijd te wachten, is zijn ervaring. „Ze verdienen er veel minder aan.”

Vorig jaar verdienden Nederlandse bedrijven €28 miljard aan hun zaken met de in omvang vierde handelspartner, volgens CBS-cijfers, goed voor 3,5% van ons bbp. Volgens exportbelangenvereniging Evofenex heeft echter zes op de tien exporteurs dit jaar gemiddeld ruim 25% aan omzet verloren vanwege de coronacrisis en lockdowns.

Werkgeversvereniging VNO-NCW heft ook de stormbal. Het spreekt van een ’guillotine’. De coronacrisis heeft het zicht op de naderende Brexit-scheiding ontnomen, maar per 1 januari 2021 gaan het VK en de EU uit elkaar, terwijl de onderhandelingen over voorwaarden volop voortgaan. Veel ondernemers anticiperen volgens VNO-NCW nog onvoldoende op de extra certificering, douane-documenten en nieuwe betalingsverplichtingen die kunnen gelden.

Het Britse pond zakte al met 20% sinds het referendum in 2016. Juridisch adviseur Baker McKenzie waarschuwt klanten voor een verder verval na de scheidingsdatum. Een lagere pond-koers eet inkomsten van Nederlandse exporteurs in euro’s op.

Fintechbedrijf iBanFirst biedt Nederlandse bedrijven momenteel ’binnen enkele dagen’ een eigen alternatief voor de geschrapte pondenrekening. iBanFirst „Als ondernemer kun je ook snel nog bij een van de grootbanken in Nederland nog een rekening in ponden openen”, zegt Rob Beemster van Barcelona Valuta Experts. „Die hebben een netwerk in het VK. Zo zijn er meer aanbieders. Maar je moet opletten of je dan nog dezelfde dienstverlening, zoals met verzekeringen krijgt. Het wordt er zeker niet makkelijker op.”

Brexit leidde andersom al tot vertrek van de Duitse bank N26 van het eiland. Het fintechbedrijf meldde onlangs vanwege de nieuwe regels „dat het bedrijf te zijner tijd niet in het VK kan opereren met zijn Europese bankvergunning.”

Duizenden Britse expats in Nederland en Europa voelen de kou van de Brexit al. Britse banken als Lloyds, Halifax en Bank of Scotland stopten recent de rekening van particulieren als zijn geen adres in het Verenigd Koninkrijk meer konden aantonen. Britse expats, soms veertig jaar klant, reageerden woedend. Het geld van hun Britse rekening kunnen ze van Lloyds ’per cheque’ toegezonden krijgen. Daarna worden alle overboekingen naar die rekening, van bijvoorbeeld pensioenfondsen en vermogensbeheerders, geblokkeerd en teruggezonden.

De Britse financiële toezichtouder FCA erkent de zorgen. Het waarschuwt dat „niet alle instellingen hun klanten informeren.”

Dit artikel verscheen ook op De Telegraaf.

Over iBanFirst :

iBanFirst is een wereldwijde financiële dienstverlener die oplossingen over de bankgrenzen heen levert. iBanFirst biedt een gespecialiseerd online platform voor transacties in meerdere valuta's. Als alternatief voor het traditionele bankaanbod, maakt iBanFirst een betalingservaring en een pakket financiële diensten mogelijk om in de dagelijkse behoeften van KMO’s te voorzien.

Dankzij iBanFirst kunnen financiële teams betalingen in elke valuta betalen en ontvangen, valutarisico's afdekken en hun internationale groei financieren.

Opgericht in 2013, door voormalige bankdirecteuren en ondernemers, is iBanFirst een Belgisch-Frans bedrijf met hoofdkantoor in Brussel en activiteiten in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Het is gereguleerd als een betalingsinstelling door de Nationale Bank van België (NBB) met een paspoort in de hele Europese Unie en bedient meer dan 4000 klanten in heel Europa. Lid van het SWIFT-netwerk en gehomologeerd SEPA, iBanFirst heeft AISP- en PISP-accreditaties onder PSD2. Het heeft € 46 miljoen opgehaald van Xavier Niel en toonaangevende Europese durfkapitaalfondsen Serena, Breega, Elaia en Bpifrance Large Venture.


In 2019 hebben onze klanten gezamenlijk meer dan 50 miljoen euro bespaard op hun internationale betalingen. Benieuwd hoeveel uw bedrijf kan besparen op bankkosten? Bereken het zelf met onze besparingscalculator:

Bereken uw besparing

 

    Thema’s

    Bekijk alles