Frans-Belgische fintech iBanFirst verhoogt zijn kapitaal met 21 miljoen euro ondanks de Covid-19-crisis

11 juni 2020

ibf-fundraising-article-1

Forrester vermeldt dat de verstoorders in staat zijn "betalingen sneller, goedkoper en eenvoudiger te maken”, zowel binnenlandse als internationale betalingen, en erkent het PaaS-model van iBanFirst.


Brussel, 11 juni 2020 - De Belgisch-Franse fintech iBanFirst, een wereldwijde, financiële dienstverlener die oplossingen biedt buiten de bancaire grenzen, kondigt vandaag aan dat het zijn kapitaal met 21 miljoen euro verhoogt. De speler krijgt er door deze financieringsronde twee nieuwe partners bij: de toonaangevende Franse durfkapitaalfondsen Elaia en Bpifrance via haar Large Venture fonds. Opvallend is dat ze hun steun hebben toegezegd aan iBanFirst ondanks een instabiele, internationale markt als gevolg van de Covid-19 pandemie. iBanFirst's CEO en oprichter Pierre-Antoine Dusoulier is dan ook tevreden met deze laatste kapitaalinjectie en noemt het "een beslissende stap die iBanFirst doet groeien en onze ambitie versterkt om het go-to platform voor multi-valuta corporate financiële diensten te worden". Met deze bijkomende fondsen zal iBanFirst haar aanbod voor KMO's en middelgrote ondernemingen in heel Europa verder uitbreiden. Sinds de oprichting in 2013 heeft iBanFirst in totaal 46 miljoen euro opgehaald over drie verschillende financieringsrondes.

Met deze laatste kapitaalinvesteringsronde vervoegen Elaia en Bpifrance Large Venture de Franse business angel Xavier Niel, die in 2016 10 miljoen euro investeerde in iBanFirst, en de durfkapitaalfondsen Serena en Breega, die beiden in 2018 15 miljoen euro in het bedrijf investeerden.

"Ik ben blij dat Elaia en Bpifrance Large Venture erbij zijn gekomen en onze pool van historische investeerders hebben versterkt. Ik ben ook erg trots om iBanFirst te zien toetreden tot hun portefeuille van hypergroeiende techbedrijven", zegt Pierre-Antoine Dusoulier, CEO en oprichter van iBanfirst. "Elaia en Bpifrance zijn, met name via haar Large Venture fonds, twee belangrijke spelers in het Franse risicokapitaal. Hun vermogen om de ondernemers en bedrijven waarin zij investeren te ondersteunen, is welbekend. Dit is een beslissende stap in de richting van het bereiken van een goed draaiend bedrijf en het nastreven van ons doel om het toonaangevende platform voor B2B multi-valuta financiële diensten te worden. We blijven technologische oplossingen leveren die de gebruikerservaring verbeteren. Tegelijk zullen we nu ons aanbod voor KMO's en middelgrote ondernemingen kunnen uitbreiden. Om bedrijven te ondersteunen in hun internationale groei, zullen we ernaar streven om transacties aan te bieden die steeds eenvoudiger, veiliger en transparanter worden, binnen een netwerk dat het wederzijdse vertrouwen bevordert."

Spectaculaire groei

Sinds de laatste financieringsronde, in november 2018, heeft iBanFirst een spectaculaire groei doorgemaakt. In 2019 heeft de fintech zijn positie aanzienlijk uitgebreid door de overname van de Nederlandse en Duitse concurrenten NBWM en Forexfix. Het volume van het betalingsverkeer is bijna verdrievoudigd, met een jaarlijkse groei van gemiddeld 180 procent in maart 2020, wat op zijn beurt weer heeft geleid tot een omzetgroei van meer dan 100 procent. Om deze groei te ondersteunen, is het personeelsbestand van iBanFirst uitgebreid van maar zestien werknemers in 2016 tot 180 in 2020. In België stelt iBanFirst momenteel ongeveer dertig mensen tewerk in zijn twee vestigingen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Brussel, terwijl de verkoop- en marketingteams in Antwerpen gevestigd zijn. Onlangs heeft het bedrijf ook een nieuw kantoor geopend in Rotterdam.

"De digitalisering van de traditionele economie was al aan de gang, maar is drastisch versneld door de huidige gezondheidscrisis", aldus Xavier Lazarus, Managing Partner bij Elaia. "De fintechsector, en in het bijzonder de internationale betalingssector, ligt op koers om een van de duidelijke winnaars van deze crisisperiode te worden. Terwijl het grootste deel van de markt in handen blijft van offline historische spelers, wordt de kwaliteit van de dienstverlening en de transactiekosten steeds meer op de proef gesteld. Daarom ondersteunen we iBanFirst met trots en genoegen in haar internationale groei en in de ontwikkeling van een toonaangevend pan-Europees, digitaal platform dat gespecialiseerd is in B2B-betalingsdiensten en deviezen. Van de vastberadenheid van het managementteam, de kwaliteit van het aangeboden technologieplatform en de financiële verwerking tot de reeds indrukwekkende prestaties van iBanFirst; de lockdownperiode is hierop geen uitzondering. Dat zijn telkens bewijzen dat we op een historisch punt staan om deel uit te maken van de ontwikkeling van een toonaangevend technologiebedrijf".

Betalingstracker

iBanFirst beschikt over een eigen centrale bankinfrastructuur, waardoor het een leider is in B2B-betalingsdiensten en een concurrentievoordeel heeft bij de uitrol van de technologische roadmap. Dit omvat de aanstaande lancering van een nieuwe tracker voor betalingen, alsook bijkomende open bankdiensten (AISP) en importkredietdiensten. In de huidige context, waarin het risico op zakelijke wanbetalingen toeneemt, is de payment tracker, die de kwaliteit van de dienstverlening en het veiligheidsniveau verbetert en tegelijkertijd het vertrouwen tussen klanten en leveranciers versterkt, van bijzonder belang. 

 Damien Launoy van Bpifrance Large Venture zegt: "Bpifrance werkt dagelijks samen met de KMO's en middelgrote bedrijven die iBanFirst bedient. We hebben er alle vertrouwen in dat dergelijke bedrijven een toenemende behoefte hebben aan een betere dienstverlening als het gaat om internationale betalingen en het wisselen van valuta. Deze behoeften zijn des te meer voelbaar in zulke onzekere tijden en zullen dat in de komende maanden ook nog zijn, wanneer deze bedrijven hun handel met het grootst mogelijke gemak en flexibiliteit zullen moeten hervatten of intensiveren. We zijn dan ook verheugd om deel uit te maken van dit nieuwe hoofdstuk in de ontwikkeling van iBanFirst. We willen het managementteam van de onderneming graag ondersteunen in hun groeiambities, aangezien ze de digitalisering van KMO's en middelgrote ondernemingen vergemakkelijken. We hebben er alle vertrouwen in dat iBanFirst snel een toonaangevend, internationaal technologiebedrijf zal worden, zoals veel van de bedrijven waarin we investeren via ons Large Venture fonds.”

 


Over iBanFirst

iBanFirst is een wereldwijde financiële dienstverlener die oplossingen biedt over de grenzen van het bankwezen heen. iBanFirst biedt een gespecialiseerd online platform voor transacties in meerdere valuta. Als alternatief voor het traditionele bankaanbod maakt iBanFirst een betalingservaring en een pakket van financiële diensten mogelijk die tegemoetkomen aan de behoeften van KMO's in hun dagelijkse activiteiten.

Dankzij iBanFirst kunnen financiële departementen betalingen uitvoeren in elke valuta, valutarisico’s afdekken en hun internationale groei financieren.

In 2019 hebben onze klanten gezamenlijk meer dan 50 miljoen euro bespaard op hun internationale betalingen. Benieuwd hoeveel uw bedrijf kan besparen op bankkosten? Bereken het zelf met onze besparingscalculator:

Bereken uw besparing

Over Elaia

Elaia is een Europese top-tier VC-firma met een sterk technisch DNA. We ondersteunen tech disruptors met een wereldwijde ambitie, van het begin tot de ontwikkeling van de groei. De afgelopen 17 jaar hebben we ons ingezet voor het leveren van hoge prestaties met waarden. We zijn er trots op dat we een actieve partner zijn geweest in meer dan 70 startups, waaronder succesverhalen als Criteo (Nasdaq), Orchestra Networks (overgenomen door Tibco), Sigfox, Teads (overgenomen door Altice), Mirakl en Shift Technology.

Meer informatie http://www.elaia.com - @Elaia_Partners

Over Bpifrance

Bpifrance is de Franse nationale investeringsbank: zij financiert bedrijven - in elk stadium van hun ontwikkeling - door middel van leningen, garanties, participaties en exportverzekeringen. Bpifrance biedt ook extra financiële diensten aan (opleiding, consultancy...) om ondernemers te helpen hun uitdagingen aan te gaan (innovatie, export...).

 

    Thema’s

    Bekijk alles